Hoog rendement op spaargeld door duurzaam investeren

Met het installeren van zonnepanelen kan je 9% rendement op je geld maken!

Met een investering van € 6.000,– in 17 zonnepanelen kan 3.500 Kwh stroom worden opgewekt, goed voor een gezin van 4 personen en voor 9% rendement op je spaargeld. Maar  is dat altijd het geval?

Dit hangt van verschillende factoren af, met name hoeveel zonlicht er door de panelen gevangen kan worden. Hierbij speelt ligging (zuid of zuid-west) maar ook eventuele schaduw van omliggende bebouwing of bomen een rol.

Het maximale vermogen dat een zonnepaneel bij standaardcondities kan leveren wordt de zogenaamde Wattpiek (Wp) genoemd. Als de zonnepanelen meer energie leveren dan je zelf gebruikt mag je dit aan het net ‘terugverkopen’. De opbrengst hiervan is echter lager dan het tarief dat je normaal zou betalen..

Voor een goede berekening van het rendement moet ook de afschrijving en de degradatie (jaarlijkse vermindering van opbrengst) meegenomen worden en de omvormer zal na circa 10 tot 15 jaar vervangen moeten worden. Uitgaande van een gemiddelde woning in Nederland met een verbruik van 3.500m2 zijn 17 panelen nodig. Totale investering rond € 6.000,–. Bij een 25-jarig afschrijvingstermijn op de hele installatie bedraagt het rendement op uw geld 9%. Bij 10 jaar rond 3%. Gezien de levensduur van de panelen van 25 jaar en kortere levensduur van de omvormer zal het werkelijke rendement tussen beide percentage’s liggen.

Wat hebben we eigenlijk aan zonnepanelen?

De energie die de zon levert geeft ons warmte maar kan ook elektriciteit opwekken. Hiervoor zijn panelen nodig die het zonlicht omvormen. De zon zal ook met bewolkt weer zijn werk doen, de wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen. Vanzelfsprekend is het wel van belang om de panelen op een zo gunstig mogelijke plek te plaatsen waar zoveel mogelijk zonlicht gevangen kan worden, veelal op het dak van een woning. Als de locatie gunstig is kan een  zonnepaneel in Nederland per jaar zo’n 400 kWh aan elektriciteit opwekken wat neerkomt op jaarlijks € 100,– besparing per paneel.

Is jouw woning geschikt voor zonnepanelen?

“Zonatlas” heeft een prachtige tool ontwikkeld waarmee bewoners kunnen zien hoe efficiënt zonnepanelen op hun huizen zouden zijn. Met de tool kunnen huizenbezitters zien hoeveel zonlicht er per jaar op hun dak valt, en hoeveel ze met zonnepanelen kunnen besparen op hun energierekening. De tool is te vinden onder Zonatlas.

Hoe werken zonnepanelen?

Op een zonnepaneel zijn een aantal zogenaamde “fotovoltaische” (Photo Voltaic =PV) cellen gemonteerd dier het zonlicht omzetten. Een zonnepaneel wordt ook wel een PV-paneel genoemd. Op basis van het verwachte energievebruik in een jaar wordt bepaald hoeveel panelen er nodig zijn.

Naast de zonnepanelen is er een omvormer nodig die de door de panelen geleverde gelijkstroom omzet in 230 v wisselstroom.

Veelal worden de meeste systemen aan het net gekoppeld. Hierdoor kan “normaal” energie verkregen worden als er geen zon is (in de avond / nacht) en het teveel worden teruggeleverd.

Losstaande systemen zijn ook mogelijk doch dan zal er met accu’s moeten worden gewerkt. De huidige generatie accu’s zijn echter nog niet goed bruikbaar voor opslag van een relatief groot benodigd vermogen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Zie hiervoor dit betreffende item.

Hoe vindt de installatie van zonnepanelen plaats?

De zonnepanelen zijn veelal 99 cm breed en 165 lang, totaal 1,6 m². Op basis hiervan kan worden bepaald hoeveel panelen er op een dak kunnen en op welke wijze ze geplaatst zullen worden.

Op een schuin dak zullen de dakpannen meestal blijven liggen en hiertussen bevestigingsmateriaal worden geplaatst waarop de panelen worden bevestigd. Uiteindelijk worden de panelen aan elkaar gekoppeld en de draad in de woning geleid.

Op een “plat dak” (of eventueel op de begane grond) kunnen schuin naar de zon toe gerichte stellage’s worden geplaatst waarop de panelen worden bevestigd.

De zonnepanelen worden in het woonhuis aangesloten op de omvormer. Het verdient aanbeveling de omvormer nabij het PV-systeem te plaatsen. Op deze manier verlies je minder energie.

Hierbij is het wel wenselijk om deze in een goed geventileerde ruimte te hangen aangezien de omvormer zelf ook moet koelen. Een goede koeling levert een beter rendement en langere levensduur van de omvormer op. Uiteindelijk moet er nog een kabel naar de meterkast worden geleid.

Een zogenaamde “Power Optimizer” kan het rendement verbeteren in geval van schaduwplekken of een meer ongunstige plaatsingsrichting van de panelen.

In de meterkast zal moeten worden bezien of de energiemeter vervangen moet worden. Als u een meter heeft die stroom niet kan terugleveren dan zult u een nieuwe (slimme) meter moeten aanvragen. In veel gevallen wordt deze kosteloos geplaatst doch worden kosten in rekening gebracht. Als u een analoge meter heeft die wel kan teruglopen dan is het raadzaam deze niet te laten vervangen door een slimme meter.

Zonnepanelen2

Kan ik zelf zonnepanelen plaatsen?

Het plaatsen van de panelen op een schuin dak is voor een handig persoon zelf te doen doch uit veiligheidsoogpunt lijkt het raadzaam en gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.

Wat zijn de kosten van zonnepanelen?

Voor PV-systemen worden twee type zonnecellen gebruikt: monokristal en polykristal.

Monokristal heeft een iets beter rendement waardoor met minder panelen het gewenste vermogen verkregen kan worden. Vaak is de polykristal net iets goedkoper dan de monokristal. Hierbij is dan wel een grotere plaatsingsoppervlakte nodig.

Een prijsindicatie van een monokristalpaneel met een vermogen van 270 WP (x 80%) is € 270,– en een polykristalpaneel € 215,– met een vermogen van 250 Wp (x80%).

Verder is er een omvormer en plaatsingsmateriaal nodig. Hiernaast de plaatsingskosten en zal de installatie uitgevoerd te worden met bijbehorende aanpassingen aan de groepenkast.

Wat zijn de kwaliteitsverschillen tussen de zonnepanelen?

Om te bepalen wat de beste zonnepanelen zijn kunt u het beste afgaan op testresultaten. In Duitsland zijn er een aantal testinstituten. Overigens is het belangrijk om te weten dat een TUV-keurmerk geen garantie is voor een goed zonnepaneel. Het zegt namelijk alleen iets over de veiligheid.

Zwart of blauw: Zoals hiervoor vermeld is het rendementsverschil hiervan is in Nederland bijna verwaarloosbaar. Zwarte zonnepanelen zijn iets minder opvallend. De donkerblauwe zonnepanelen zijn vaak polypanelen en hebben een aluminium lijst en die vallen iets meer op.

Valt er subsidie te verkrijgen op zonnepanelen?

Er is op dit moment geen landelijke subsidieregeling. Wel is het soms mogelijk lokaal een subsidie aan te vragen.

De BTW op de aanschaf van de gehele installatie kan ook als particulier worden teruggevorderd. Dit kunt u doen in overleg met uw installateur.

Wanneer heb ik de kosten van de aanschaf van zonnepanelen eruit?

Als u op een bepaald moment meer stroom opwekt dan u verbruikt kunt u stroom terugleveren aan het net. Uw meter loopt dan terug. Dit wordt dan verrekend met de stroom die u verbruikt als er minder stroom wordt opgewekt. Dit noemen we salderen. Per 1 juli 2013 mag er onbeperkt gesaldeerd worden (alleen kleinverbruikers).

Welk onderhoud vergen zonnepanelen?

Onderhoudstoestand: zonnepanelen vergen weinig onderhoud, maar het kan geen kwaad ze eens per jaar te reinigen. Met name als je nabij het spoor, de snelweg of zware industrie woont kan dit de moeite lonen.

 

 

Met de huidige lage spaarrente en zorg omtrent de ontwikkeling van het milieu is de aanschaf van zonnepanelen een uitstekende investering. Een gemiddeld gezin met een verbruik van 3.500 Kwh heeft 17 zonnepanelen nodig wat met een investering van rond € 6.000,-- met een afschrijvingstermijn van 25 jaar een rendement op uw geld van 9% betekent!

 

 

 

Zonnepanelen