Hoog rendement op spaargeld door duurzaam investeren

Waarom een zonnecollector?

Een zonnecollector wordt altijd in combinatie met een zonneboiler gekocht. Een boiler van 200 liter met 2 collectors (genoeg voor een gezin van 4 personen) kost rond € 3.000,–. Hierop van € 650,– subsidie te verkrijgen. De jaarlijkse besparing op gas zou dan 185m3 kunnen zijn. Rekenend met 25 jaar afschrijving betekent dit 8,5% rendement op uw geld.

Wat hebben we er aan?

Met een collector kunnen we de warmte van zonlicht opvangen om te gebruiken voor het verwarmen van een woning of van (tap)water. Hiermee wordt CO2-uitstoot beperkt en op stookkosten bespaard.

Terugverdientijd

Een systeem zonnecollector / zonneboiler kost gemiddeld € 1800 tot € 3000 meer dan een gewone HR-combiketel. De besparing voor een gemiddeld gezin is ongeveer € 150 per jaar. Bij gelijkblijvende gasprijzen is de terugverdientijd daarmee 12 jaar.

Hoe werkt het?

Als we aan een tuinslang denken die in de zon ligt weten we dat het water hierin warm wordt. In een  zonnecollector gebeurt feitelijk hetzelfde. Een collector vangt zonlicht op en gebruikt deze warmte voor het verwarmen van een vloeistof die in de buizen van de collector zit. Deze speciale vloeistof kan een temperatuur van wel 90 graden Celcius bereiken. De opgewarmde vloeistof wordt via het buizensysteem naar het voorraadvat gestuurd dat gevuld is met leidingwater, waardoor het water wordt verwarmd. Wanneer de vloeistof in het buizensysteem is afgekoeld, wordt het weer teruggepompt naar de collector om opnieuw op te warmen.

Hoe vindt de installatie plaats?

De installatie is vakwerk en moet verricht worden door een gespecialiseerd bedrijf. De collector wordt meestal op het dak van een woning geplaatst en de boiler liefst maar niet persé noodzakelijk zo dicht mogelijk bij de collector (vaak op zolder). De installatie is verder afhankelijk van het soort collector dat wordt gekozen. Er zijn twee soorten met elk een eigen werking:

  • vlakke plaat zonnecollector
  • vacuümbuis zonnecollector

Vlakke plaat zonnecollector

De vlakke plaat collector is een paneel waarop zich een afdekplaat bevindt. Deze plaat zorgt ervoor dat de warmte goed in de collector blijft. Verder zit in het paneel een absorbeerplaat die het zonlicht opneemt en deze warmte afgeeft aan de vloeistof in het buizensysteem welke warmte wordt doorgepompt naar het voorraadvat in de woning (boiler). De vlakke plaat collector lijkt een beetje op een zonnepaneel in tegenstelling tot de vacuümbuiscollector waar de buizen duidelijk zichtbaar zijn. De vlakke plaat zonnecollector is in aanschaf goedkoper dan de vacuümbuis zonnecollector, maar heeft ook een lager rendement. Vooral in de winter ligt het rendement van de vlakke plaat collector (in de winter) lager dan het rendement van de vacuümbuis zonnecollector.

Vacuümbuis zonnecollector

De vacuümbuis zonnecollector bestaat uit verschillende buizen, bevestigd in een frame. Deze, vaak van dubbel glas gemaakte, buizen zijn vacuüm gemaakt en zijn voorzien van een speciale coating aan de binnenkant. De werking van de vacuümbuis collector is hiermee vergelijkbaar met het principe van een thermosfles. Hierdoor zijn de buizen bijzonder goed geïsoleerd. Ook in de winter kan de zonnecollector namelijk nog warmte produceren.

De collector kan niet helemaal alleen voor warm water zorgen. Hiervoor zijn ook het voorraadvat en de naverwarmer nodig. Deze 3 systemen worden samen een zonneboiler genoemd. Wij verwijzen hiervoor naar het item “zonneboiler”.

Vacuumbuisjes zonnecollector

Vacuümbuisjes van een zonnecollector

Op Wikipedia is een uitgebreide uiteenzetting over de techniek te vinden.

Prijzen

Een collector wordt altijd in combinatie met een zonneboiler geplaatst. Voor de kosten verwijzen wij je naar het item “zonneboiler”.

Een zonnecollector wordt altijd in combinatie met een zonneboiler geplaatst. Een zonnecollector is een belangrijk onderdeel van een zonneboiler en gebruikt zonlicht om water te verwarmen. 2 collectoren + een boiler van 200 liter kosten zo’n € 3.000,-- (waar nog € 650,-- subsidie vanaf gaat) en leveren 185m3 jaarlijkse besparing op gasverbruik op. Dit is over een periode van 25 jaar een rendement van 8,5%!

Zonnecollector