Hoog rendement op spaargeld door duurzaam investeren

Wat is het rendement van mijn geld bij aanschaf van een zonneboiler?

Een zonneboiler wordt altijd in combinatie met een zonnecollector gekocht. Een boiler van 200 liter met 2 collectors (genoeg voor een gezin van 4 personen) kost rond € 3.000,–. Hierop van € 650,– subsidie te verkrijgen. De jaarlijkse besparing op gas zou dan 185m3 kunnen zijn. Rekenend met 25 jaar afschrijving betekent dit 8,5% rendement op je geld.

Wat hebben aan een zonneboiler?

Het systeem van een zonneboiler zet met een zonnecollector op het dak zonlicht om in warmte wat in de vorm van vloeistof (combinatie van water en antivries) naar de boiler in een woning loopt waar de warmte weer wordt afgegeven aan het water. De boiler verwarmt eventueel het water extra bij om de gewenste gebruikstemperatuur te verkrijgen. Met het warme water kan dan het huis verwarmt wordt als het kan warm tapwater dienen.

Zonneboiler Zuid

Zonneboilersysteem zoals ze veelal toegepast worden in zuidelijke landen

Waarom een zonneboilersysteem installeren?

  • Een zonneboiler levert gratis de energie van de zon. Zelfs op bewolkte dagen levert hij toch warmte doordat normaal daglicht hiervoor al voldoende is
  • Een zonneboiler is het goedkoopste en eenvoudigste systeem om zonne-energie te benutten met de kortste terugverdientijd.
  • Het systeem is relatief eenvoudig te installeren en kan geplaatst worden naast het bestaande verwarmingssysteem.

Hoe werkt een zonneboiler?

Wij verwijzen hierbij tevens naar het item over zonnecollectoren. Bij zonneboilers kennen we eigenlijk twee systemen. Het open systeem (leegloopsysteem) waarbij er geen vloeistof in de collector zit als het systeem niet gebruikt wordt. Hierdoor is er geen bevriezingsgevaar. Dit systeem zie je meer in de warmere landen.

In Nederland gebruiken wij over het algemeen het gesloten systeem waarbij in de zonnecollector een speciale vloeistof zit die niet kan bevriezen.

Van belang is de grootte van het voorraadvat om aan de dagelijkse watervoorziening te kunnen voldoen. Het voorraadvat moet een inhoud van 1 tot 2 keer van je dagelijkse warm waterverbruik hebben. De meeste zonneboilers hebben een voorraadvat met een inhoud van tussen de 80 en 300 liter. De inhoud die wenselijk is hangt af het warm waterverbruik en het aantal bewoners van de woning. Reken op gemiddeld 50 liter per persoon waar bij 4 bewoners een voorraadvat van ongeveer 200 liter wenselijk is.

MilieuCentraal heeft een verhelderend filmpje over de werking en plaatsing van een zonneboiler op het Internet geplaatst (MilieuCentraal)

Wat levert een zonneboiler op en wat zijn de kosten?

Naast warm watervoorziening kan een zonneboiler ook voor verwarming worden gebruikt. Het best werkt dat met een zonneboiler via vloer- en wandverwarming. Deze systemen maken gebruik van een lage temperatuur (45 graden) waardoor de cv het water niet veel hoeft te verwarmen wat energie- en kostenbesparend is. Wel moet je dan kiezen een zonneboilercombi.

Een zonnecollector wordt altijd in combinatie met een zonneboiler geplaatst. Bij het berekenen van de kosten, moet u dus rekening houden met de prijs van de gehele installatie. Hieronder staat een overzicht van de gemiddelde prijzen van een zonneboiler en het bedrag dat bespaard kan worden.

Aantal collectoren Grootte boiler Gem prijs incl installatie Jaarlijkse besparing m3 aardgas Jaarlijkse besparing euros
1 100 liter € 1.900,– 100m3 € 62,–
2 100 liter € 2.600,– 135m3 € 85,–
2 200 liter € 3.000,– 185m3 € 115,–
3 300 liter € 4.300,– 285m3 € 175,–

Terugverdientijd

Een zonneboiler kost gemiddeld € 1800 tot € 3000 meer dan een gewone HR-combiketel. De besparing voor een gemiddeld gezin is ongeveer € 150 per jaar. Bij gelijkblijvende gasprijzen is de terugverdientijd daarmee 12 jaar. Bij de huidige lagere gasprijzen zal de terugverdientijd langer worden.

Hoe vindt de installatie plaats?

De zonneboiler wordt veelal op een zolder geplaatst. Een zonnecollector is een belangrijk onderdeel van een zonneboiler. De zonnecollector wordt bevestigd op het dak en vangt zonlicht op. Een zonnecollector is doorgaans tussen de 2 en 6 m2 groot.

Kan ik dat zelf?

Ondanks dat een hele handige klusser het systeem mogelijk zelf kan aanleggen, valt het aan te bevelen hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in de arm te nemen.

Valt er subsidie te verkrijgen op aanschaf van een zonneboiler?

Ja, vanaf 1 januari 2016 valt een subsidie van maximaal € 650,– te verkrijgen.

 

 

Met een zonneboiler kunt u de helft van uw energieverbruik voor warm water besparen. Daarnaast is er vanaf 2016 een landelijke subsidie voor aanschaf van een zonneboiler. De subsidie is gemiddeld 650 euro, daarmee wordt een zonneboiler ongeveer 20% goedkoper.

zonneboiler