Hoog rendement op spaargeld door duurzaam investeren

Wat levert vloerisolatie op?

Een niet-geïsoleerde vloer kan 10% tot 15% van de warmte in een woning verliezen. Ondanks dat de energieprijzen niet meer zo hard stijgen dan enkele jaren geleden, wordt het totale verlies na verloop van tijd toch nog een aardig bedrag dat dus verloren gaat. Beter is om een goede vloerisolatie in je woning te hebben. De isolatiekosten bedragen zo’n € 31,– per m2 en de besparing op gas zo’n 7m3 per m2. Bij een gestelde afschrijvingstermijn van 25 jaar betekent dit 10% rendement en bij afschrijving in 10 jaar 4%. Huiseigenaren die hun vloer laten isoleren, merken dat het huis minder tocht, gelijkmatiger warm is, en dat ze geen last meer hebben van vocht vanuit de kruipruimte.

Wat hebben aan vloerisolatie?

Veel woningen hebben een kruipruimte onder het huis. Het is een ruimte die onder de begane grond van het hele huis loopt. De functie hiervan is dat er ruimte is voor onder andere waterleidingen en electra. Een kruipruimte is bereikbaar via één of meerdere kruipluiken, vaak zitten deze bij de voordeur. Het is belangrijk om een kruipruimte te isoleren. Een kruipruimte is namelijk altijd onverwarmd en zal daarom vocht aantrekken. Het vocht zal zich verzamelen in de ruimte en kan schimmel veroorzaken. Wanneer de leidingen die via de kruipruimte naar de begane grond lopen niet goed gedicht zijn, kan de koude en vochtige lucht in het hele huis terecht komen en de hele constructie van de woning aantasten en daarnaast een koude of beschadigde vloer veroorzaken.

Hoe werkt vloerisolatie?

Koude voeten. Veel mensen (vooral vrouwen!) hebben daar last van.  Met vloerisolatie voelt de vloer vanaf dag één veel prettiger aan.  De vloer koelt namelijk minder snel af. U hoeft uw ketel minder hard te laten stoken.  Mensen die hun vloer hebben laten isoleren merken ook dat ze geen last meer hebben van optrekkend vocht uit de kruipruimte.

Hoe vindt de installatie van vloerisolatie plaats?

Er kunnen zich drie soorten situaties voordoen:

  1. Met begaanbare kruipruimte: vloerisolatie
  2. Met kruipruimte die echter te laag is om werkzaamheden in te kunnen verrichten: bodemisolatie
  3. Zonder kruipruimte

 

  1. Vloerisolatie: je kunt vloerisolatie laten aanbrengen indien je kruipruimte minimaal 35 cm hoog is en isolatiespecialisten toegang tot deze ruimte hebben. De onderkant van de vloer wordt (vanuit de kruipruimte) met isolatiemateriaal bedekt. Materialen die vaak gebruikt worden voor vloerisolatie zijn PUR schuim. Isolatieplaten en isolatiekussens
  2. Bodemisolatie: Als de kruipruimte laag is, niet meer dan 30 tot 35 centimeter onder de balken, dan is het vrijwel onmogelijk om daarin te werken. Isoleren van een lage kruipruimte is mogelijk door isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte te leggen, via één of meerdere luiken in de vloer. Hiervoor zijn zakken met bolletjes of stukjes ‘piepschuim’ (EPS) geschikt. Deze zijn verkrijgbaar bij de bouwmaterialenhandel. Als er geen leidingen zijn die bereikbaar moeten blijven, kunt u mogelijk ook isolatiemateriaal in de kruipruimte laten spuiten.
  3. Beschikt je huis niet over een kruipruimte, dan zijn de mogelijkheden voor isolatie beperkt. Je hebt wel de mogelijkheid om isolatie op de vloer aan te brengen. Hiermee komt de vloer echter enkele centimeters omhoog wat niet in alle gevallen een optie is. Bij een houten vloer kan isolatiemateriaal tussen de balken gespoten worden. De meest ingrijpende optie is om de oude vloer te verwijderen en een geheel nieuwe vloer met isolatie te laten plaatsen. Er kan ook bovenvloers geisoleerd worden, dit kan door middel van het aanbrengen van isolerend ondertapijt of een dekvloer

Kan ik dat zelf?

Vloerisolatie

Een handige klusser zonder claustrofobie kan in een kruimruimte zelf het isolatiemateriaal tegen de onderzijde van de vloer bevestigen. In geval van geen kruipruimte zal hij/zij de vloer vanaf de bovenzijde kunnen isoleren met een zwevende geisoleerde vloer.

Op het Internet kunt u instructies vinden hoe u zelf uw vloer kunt isoleren (Zelf vloer isoleren)

Wat zijn de kosten van vloerisolatie?

Voor het isoleren van je vloer ligt de gemiddelde prijs rond de €30 per vierkante meter. Voor een gemiddelde woning kan de prijs variëren van €1.100 tot €3.500. Prijsverschillen zijn groot dus een goede oriëntatie vooraf is raadzaam.

Valt er subsidie te verkrijgen op vloerisolatie?

Er is op dit moment geen landelijke subsidieregeling

Wanneer heb ik de kosten eruit?

Bij een vloeroppervlak van 60 m2 begane grond, valt met vloerisolatie gemiddeld 230 m3 gas te besparen, per jaar. De kosten van vloerisolatie verdien je na vijf jaar terug als je de isolatie zelf aanbrengt, of na zestien jaar als je het laat doen. Bodemisolatie bespaart gemiddeld 170 m3 gas (ofwel 104 euro per jaar). Ook de kosten hiervan verdien je terug in zestien jaar, als je de aanleg uitbesteedt.

Hoeveel je precies bespaart, hangt af van het soort en de dikte van het isolatiemateriaal. Ook het juist aanbrengen van de isolatie is van belang. Ook het stookgedrag en hoe vaak je thuis bent, bepalen mede de besparing. Als je bijna nooit thuis bent en een lage binnentemperatuur aanhoudt, dan valt de besparing lager uit, dan wanneer u veel aanwezig bent en warmer stookt.

Overigens is het ook goed om te realiseren dat vloerisolatie niet alleen zorgt voor een lagere energierekening en meer wooncomfort, maar dat de woning ook meer waard wordt. En dan ben je ook nog het positieve effect voor het milieu.

Wat is de levensduur?

De gebruikte materialen zijn zeer duurzaam en gaan lang mee.

Bij vloerisolatie kunt u een besparing bewerkstelligen van 5-7 m3 gas per m2. De kosten ervan zullen in 7 tot 10 jaar kunnen worden terugverdiend waarnaast u minder snel last van koude voeten zult hebben. Als we het geld van de investering op een spaarrekening zetten levert het wellicht 1% op, onder de vloer mogelijk 10%!

Vloerisolatie