Hoog rendement op spaargeld door duurzaam investeren

Er zijn meerdere vormen van raamisolatie

Naast het gebruik van isolatieglas zijn er voor raamisolatie nog andere mogelijkheden om een betere isolatie in de ramen te verkrijgen, zonder gebruik van isolatieglas:

Isolatiefolie (Raamfolie)

Isolatiefolie op enkel glas verbetert de isolerende waarde met 41%. Weliswaar een redelijke waarde maar nog niet vergelijkbaar het traditioneel dubbelglas.

De beste isolerende folie die op dit moment te krijgen is zou een U-waarde van bijna 3.0 kunnen bewerkstelligen, dat is bijna gelijk aan eenvoudig dubbel glas.

De folie houdt niet alleen in de winter de warmte binnen maar in de zomer ook de warmte buiten. Hierdoor wordt het ’s zomers koeler binnen en zullen de energiekosten van de airco ook aanzienlijk verlagen.

Kanttekening is wel dat de folie de kou niet buiten houdt (kou-straling). De werking van folie is heel anders dan van dubbelglas. Het gevolg van deze andere werking is dat het comfort met folie niet echt zal verbeteren.

De speciale laag op de folie zorgt ervoor dat het glas minder makkelijk warmte opneemt en daardoor minder makkelijk warmte naar buiten afgeeft. Maar die laag werkt voor het tegenhouden van confectie warmte – zeg maar omgevingswarmte waardoor je je behaaglijk voelt – maar werkt niet voor kou. Dus de kou van buiten komt gewoon naar binnen.

Er zijn echter nieuwe folies gebaseerd op nieuwe technieken die wel werkzaam zijn met het buitenhouden van kou. Deze zijn echter vrij prijzig en zullen met name voor comfort aangeschaft worden aangezien de kosten ervan met energiebesparing moeilijk zullen kunnen worden terugverdiend.

De goedkopere folies – zo rond de € 75,00 – werken nauwelijks en deze investering zult u dus ook nooit terug verdienen.

Rolgordijnen als raamisolatie

Een rolgordijn zal iets kunnen helpen als het goed aansluit aan de kozijnen. Dan heb je een iets koelere luchtlaag tussen rolgordijn en ruit, maar omdat dat warmer zal zijn dan de ruit, is het temperatuurverschil met de kamertemperatuur kleiner dan zonder rolgordijn. De kamer zal dan ook iets minder snel afkoelen dan zonder rolgordijn.

Een groot verschil zal het echter niet zijn, zeker als je ook al goede overgordijnen hebt.

Isolatiefolie in rolgordijn

Rolgordijnen hebben veelal mede als doel om zonlicht buiten te houden. Echter, met rolgordijnen kan ook warmte worden binnengehouden. Er zijn hier echter ook grote verschillen. Er zijn rolgordijnen die de warmte weliswaar binnenhouden en zonlicht buitenhouden, maar wel zonnewarmte binnenlaten. Dit kan weer energiebehoefte verhogend werken als een airco of ventilator moet worden ingeschakeld. Er zijn echter rolgordijnen met isolatiefolie die zonlicht weer naar buiten toe terugkaatst waardoor der warmte van het zonlicht buiten wordt gehouden.

Voorzetramen

Aluminium voorzetramen hebben een warmte- en geluidsisolerende werking en worden veelal als raamisolatie toegepast in situaties daar waar er geen of beperkte mogelijkheden zijn voor montage van isolatieglas (dubbelglas). Deze ramen kunnen zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde worden gemonteerd. Bij monumentale panden, waar vaak geen dubbelglas toegepast kan of mag worden, worden aluminium achterzetramen (aan de binnenzijde) toegepast.

Voorzetramen hebben een aantal positieve eigenschappen:

 • Zeer snel te monteren, specifieke vakkennis is geen vereiste.
 • Te monteren op bestaande constructies.
 • Aanpassingen van bestaande constructies vrijwel nooit noodzakelijk.
 • Lage investeringskosten.
 • Het onderhoud beperkt zich tot het schoonhouden.
 • Uitstekende bescherming tegen vuil en stof bij glas-in-lood toepassingen.
 • Vanwege de vele kleurstellingen ook esthetisch verantwoord.
 • Geluid- en warmte isolatie
 • Bij toepassing van aluminium voorzetramen wordt het geluid van buiten naar binnen tegengehouden.
 • Denk hierbij aan geluidsoverlast van verkeer, winkelstraten, treinen, scholen en speelplaatsen.
 • Daarnaast wordt ook het geluid van binnen naar buiten tegengehouden zoals bij scholen, cafés,
 • werkruimten en studio’s waardoor overlast voor de omgeving kan worden beperkt of voorkomen.

Het warmteverlies op het bestaande glasoppervlak wordt met ca. 50% teruggebracht.

Raamisolatie door voorzetramen zelf te maken van plexiglas

Raamisolatie door voorzetramen zelf te maken

Voorzetramen zelf maken

Rolluiken (opbouw en inbouw)

Naast extra privacy en inbraakwering zijn rolluiken ook bruikbaar als raamisolatie. Het isolerend vermogen in de winter is beperkt, maar bij sterke wind helpt het toch wel de ergste afkoeling via het glas te voorkomen. Dit omdat er geen vacuum tussen het luik en het raam zit. Hierdoor is isolerend vermogen t.a.v. geluid ook beperkt. Het grote voordeel van rolluiken is wel dat je de stralingswarmte van de zon buiten houdt.

Screens

Screens worden aan de buitenzijde van een raam bevestigd. Raamisolatie: door de lucht tussen het glas en het screendoek ontstaat er een isolerende werking – zowel bij kou als bij warmte.

Gordijnen

Ook met gordijnen kan een warmteisolatie worden bewerkstelligd, zeker met zogenaamde “warmteisolerende” gordijnen. Enkele tips voor gordijnisolatie:

 • Doe ’s avonds en ’s nachts de gordijnen dicht.
 • Hang gordijnen niet voor de verwarming: dan gaat er veel warmte verloren.
 • Enkel glas in combinatie met de best isolerende raambekleding heeft een betere isolatiewaarde dan gewoon dubbel glas (niet HR).
 • Dubbele plisségordijnen met een speciale aluminium coating aan de binnenkant leveren de meeste energiebesparing op.

 

 

 

 

 

Het effect van raamisolatie is weliswaar niet zo groot als van isolatieglas doch de investering hierin is aanzienlijk lager waarbij u het materiaal zelf kunt aanbrengen. Voordeel is ook dat in de zomer de warmte buiten gehouden wordt en er dan ook op eventuele aircokosten bespaard kan worden.

Raamisolatie