Hoog rendement op spaargeld door duurzaam investeren

Wat levert muurisolatie (ook wel gevelisolatie) op?

Wat kost muurisolatie ongeveer en wat is de jaarlijkse besparing aan energiekosten?

 • Gemiddelde Nederlandse woning Kosten € 2000,– Besparing € 510,–
 • 2-onder-1 kap woning Kosten € €2000,- Besparing € 500,–
 • Rijtjeswoning Kosten € 750,– Besparing € 200,–
 • Appartement Kosten € 700,– Besparing € 190,–

Besparing bij muurisolatie binnen- en buitenzijde muur:

 • Binnenzijde: 8m3 per gevel bij zelf doen in 3 jaar terugverdiend
 • Buitenzijde 10m3 terugverdiend in 10 jaar

Uitgaande van een afschrijvingstermijn van 25 jaar betekent (bij de 2 onder 1 kap woning) dit maar liefst 21% rendement op je geld! Als we het afschrijvingstermijn terugbrengen naar 10 jaar is dat nog 15%.

Muurisolatie2

Wat hebben aan muurisolatie?

Bij een vrijstaande woning verdwijnt ongeveer 20% van de warmte door de buitenmuren, als deze niet zijn geïsoleerd. Bij niet-vrijstaande woningen is dat minder doch nog aanzienlijk. Woningen die na 1920 en vóór 1976 gebouwd zijn hebben veelal een spouw, maar vaak nog geen spouwmuurisolatie. Panden die voor 1989 gebouwd zijn hebben wel een vorm van spouwmuurisolatie maar kan de isolatie kan ook hier beter.

Hoe vindt muurisolatie plaats?

Spouwmuurisolatie zal door een gespecialiseerd bedrijf moeten worden uitgevoerd.

De spouwen moeten vrij van bouwafval ed. zijn (dit kan een zogenaamde koudebrug zijn)

Een isolatiespecialist kan er ook voor zorgen dat al het afval in de spouwen verwijderd worden voordat het team spouwmuurisolatie aanbrengt.

Bij een geverfde woning, waarbij de buitenmuur nog zeer weinig ademend is, is spouwmuurisolatie niet aan te bevelen.

De specialist zal in de buitenmuur op vaste afstand gaten boren die gebruikt worden om het isolatiemateriaal in de muren te spuiten. Daarna worden deze gaten met specie weer dichtgemaakt. Er zijn verschillende materialen die in de spouw gespoten kunnen worden. De meest gebruikte:

 • Steenwol

Steenwol bestaat uit vezels van vulkanisch gesteente en zorgt voor naast een goede warmteisolatie ook voor een goede geluidsisolatie. De isolatiewaarde (HR+) is iets minder dan de isolatiewaarde van glaswol (HR++). Brandwerende eigenschappen uitstekend, het zet niet uit en krimpt niet waardoor geen naden of kieren kunnen ontstaan. Op vochtgedrag behaalt steenwol een goed resultaat en steenwol isolatie is ongevoelig voor veroudering. Schimmels of bacteriën krijgen geen kans en het is geurloos.

 • Glaswol

Minder geluidswerend dan steenwol, maar wel vochtbestendiger. Glaswol bestaat uit gerecycleerd glas. Er zijn verschillende kwaliteiten glaswol waarvan de beste soorten presteren volgens de HR++ norm. Ook glaswol is, weliswaar iets minder dan steenwol, geluidsisolerend. Voordelen: relatief goedkoop, recyclebaar, goede akoestische isolatie. Nadelen: Minimale spouwbreedte nodig en groter boorgat nodig.

 • Isolatiekorrels

Polystyreen parels (EPS parels, piepschuim bolletjes) zijn lichte kunststof bolletjes die in de spouwmuur worden geblazen. Polystyreen wordt gemaakt van aardolie. Er zijn verschillende soorten kwaliteiten (witte en zwarte bolletjes). Het zijn de zwarte bolletjes die thermisch gezien het beste isoleren. Voordelen: Geschikt voor kleine spouw (vanaf 30 mm), volledig recyclebaar, relatief goedkoop. Nadelen: minder goede kierafdichting dan glaswol of pur.

 • Neopixels

Eveneens gemaakt van polystyreen maar door toevoeging van grafiet zorgen deze isolatieparels voor een betere reflectie van koude en warmte. Grafiet reflecteert warmte terug, waardoor de isolatiewaarde 20% hoger is. Neopixels verbeteren daarnaast de geluidsisolatie, zijn waterbestendig en hebben een lange levensduur. Verdere voordelen: geschikt voor krappe spouwmuren. waterafstotend en damp doorlatend en hoge weerstand tegen veroudering en verrotting.

 • PUR schuim

Door de open structuur blijven de muren ‘ademen’. Na inspuiting zet het direct uit en ontstaat er een isolerend schuim dat alle naden en kieren in de spouw goed afdicht.

Voordelen: beste isolatieprestatie, dicht alle kieren in spouw af, meest vochtwerend product, geschikt voor kleine spouw (vanaf 30mm). Nadelen: relatief duur en enige geuroverlast.

 • Supafil

Duurzaam product, met 80% gerecycled glas zonder toegevoegde chemicaliën.

De constante isolatiewaarden zijn uitstekend waardoor hoge energie- en kostenbesparing kan worden bereikt. Het is waterafstotend en damp doorlatend. De verdeling van het materiaal in de spouw is optimaal en zakt niet in.

Op bovenstaande video wordt muurisolatie aangebracht door Spouwmuurexpert

Gevelisolatie aan de buitenzijde betekent dat u isolatiemateriaal laat plaatsen tegen de buitenmuren van uw woning. U kunt kiezen uit twee soorten afwerking, sierpleister of gevelbekleding (in diverse varianten, van houten planken tot vezelcementplaten en kunststof platen).

Isolatie laten plaatsen tegen de buitenzijde van de buitenmuren is de duurste vorm van gevelisolatie. Maar deze levert ook de hoogste energie- en geldbesparing op, mits u dan kiest voor materiaal met een goede isolatiewaarde.

Gevelisolatie aan de binnenzijde kan door een handige klusser zelf worden gedaan. De kosten hiervan zijn dan ook het laagst. Zie hiervoor hoofdstuk “wat kan ik zelf”?

Is muurisolatie iets wat ik zelf kan?

Gevelisolatie aan de binnenzijde van de muur kan je door een specialistisch bedrijf laten uitvoeren doch als je een beetje handig bent dan kan je dit zelf doen.

Ja kan kiezen voor voorzetwanden of cellenbeton (Ytong Multipor)

Eerste mogelijkheid: voorzetwanden. Je plaatst afwerkingsplaten tegen de muren en vult de tussenruimte op met isolatiemateriaal. Cellenbeton is een tweede optie. Het grote voordeel is dat het materiaal waterafstotend is en een groot ademend vermogen heeft. Zo krijgen vochtproblemen geen kans.

Binnenmuur isoleren met voorzetwand

Je plaatst tegen de muur een rachelwerk (van hout of metalen profielen), vult dit op met isolatie en plaatst er daarna gipsplaten tegen. Glaswol of rotswol als isolatie is een logische keuze omdat het zich makkelijk laat verwerken en oneffenheden opvangt. Tegen het isolatiemateriaal plaats je een dampscherm. Of je tapet de naden tussen de platen goed af. De onderconstructie waartegen je de gipsplaten aanbrengt kan met houten latten of metalen profielen gemaakt worden.

Glaswol en rotswol is flexibel materiaal in de vorm van dekens of plaatmateriaal. Het is door het lichte gewicht het erg makkelijk te verwerken. Met een schaar kunt u het op maat knippen of snijden. Het is onbrandbaar en lost niet op in water.  U moet wel beschermende kledij dragen bij het werken met glaswol omdat het irritatie veroorzaakt op de huid.

Geëxpandeerd polystyreenschuim (EPS) – of cellenglas zijn plaatmaterialen. Het voordeel van EPS als bouwmateriaal is het zeer lage gewicht van het schuim. Dit maakt het makkelijk te transporteren, versnijden en plaatsen. Daarnaast heeft het ook een goede druksterkte.

Ytong Multipor zijn speciale isolatieplaten die direct tegen de muur aan worden gelijmd. Door de open structuur van dit materiaal is een dampremmende constructie niet nodig.

Wat zijn de kosten van muurisolatie?

Besparing spouwmuurisolatie

Gemiddeld bedragen de kosten voor spouwmuurisolatie rond de € 20,- per vierkante meter buitenmuur. Met spouwisolatie bespaart je in een gemiddeld huis per jaar ongeveer 8 m3 gas per m2 muur. De kosten heb je er in ongeveer 5 jaar uit. De kosten kunnen flink verschillen dus laat je vooraf goed informeren.

Valt er subsidie te verkrijgen op muurisolatie?

Er is geen landelijke subsidieregeling maar wel in sommige gemeentes.

 

 

Met muurisolatie kunt u met uw geld een rendement tussen 15% en 25% behalen. Naast alle risico’s van dien is dit rendement op "Wall" Street vrijwel onhaalbaar.

Muurisolatie