Hoog rendement op spaargeld door duurzaam investeren

Isolatieglas betekent naast extra comfort ook een goede investering

Isolatieglas levert veel op. Naast natuurlijk de positieve bijdrage aan een beter milieu levert het ook extra comfort in een woning én een lagere energierekening op. Met HR++ glas bespaart u 23 m3 gas per m2 ten opzichte van enkel glas. Bij een glasprijs inclusief plaatsing van € 130,– per m2 betekent dit bij een 25-jarig afschrijvingstermijn een rendement op jouw spaargeld van 7%. Een goede investering maar dan wel met heel veel comfort in je woonhuis!

Isolatieglas

De oorsprong van isolatieglas

Eeuwenlang voldeed enkel glas in een raam als afdichting tegen kou. In de laatste decennia is hierin verandering gekomen. Door de stijgende energiekosten maar mede door de wens naar meer comfort werd het “dubbel glas” geïntroduceerd, de eerste vorm van isolatieglas. Inmiddels zijn wij al weer enkele generaties verder met isolatieglas voor een nog betere isolatie en comfort.

Hoe werkt isolatieglas?

Het alom bekende conventionele “dubbel glas” bestaat uit twee lagen glas met daartussen een laag lucht of gas. Deze lucht is stilstaand en geeft warmte niet makkelijk door.

Alhoewel dubbel glas een aanzienlijke verbeterde werking heeft ten opzichte van enkel glas is het niet meer de beste vorm van isolatieglas.  Wij zetten alle vormen van glas op een rij:

 • Enkel glas
 • (Conventioneel) dubbel glas (Thermopane) bestaat uit 2 ongecoate glasplaten met een luchtdichte met droge lucht gevulde tussenruimte (spouw).
 • HR glas bestaat uit één (met een dunne laag metaal) gecoate buitenplaat en een ongecoate binnenplaat, de spouw is gevuld met droge lucht. Deze metaallaag laat de zonnestraling door, terwijl de warmtestraling (vanuit de woning) wordt teruggekaatst in de woning.
 • HR+ glas bestaat uit één gecoate buitenplaat en een ongecoate binnenruit, de spouw is gevuld met een edelgas, meestal argon.
 • HR++-glas bestaat uit één gecoate buitenplaat en een ongecoate binnenruit, de spouw is gevuld met een edelgas, meestal argon. De U-waarde, de eenheid die de isolatiewaarde weergeeft, is hier echter beter dan bij HR+ volgende de KOMO-keur normering.
 • HR+++-glas bestaat uit 3 lagen glas, gecoat of ongecoat. De spouw kan lucht of gasgevuld zijn. In hoeverre een raam van driedubbel glas beter isoleert dan een raam van dubbel glas is voornamelijk afhankelijk van de kwaliteit van de sponning en het glas zelf. Vergelijkt men technisch hoogwaardige HR++ dubbele beglazing met driedubbel glas van matige kwaliteit, dan zullen de isolatiewaarden van de ruiten elkaar niet veel ontlopen. Is de kwaliteit van de ramen echter vergelijkbaar, dan merkt men al snel het verschil.

De U-waarde drukt de hoeveelheid warmte uit die per seconde, per m² en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een wand (constructie) doorgelaten wordt: een hoge U-waarde betekent dus een thermisch slecht isolerende wand, en een lage U-waarde betekent een thermisch goed isolerende wand.

Het is mogelijk om te controleren of er een coating op het glas is aangebracht. Je kan dit doen met specialistische apparatuur zoals een optische coatingmeter, maar het kan ook eenvoudig. Door simpel een vlammetje bij de ruit te houden wordt de weerspiegeling van vier vlammetjes duidelijk. Elke zijde van beide glasbladen weerspiegelt namelijk het vlammetje. Van de vier weerspiegelde vlammetjes moet één van de vlammetjes een afwijkende kleur hebben. Dit duidt op de aanwezigheid van een coating. Echter de aanwezigheid van een coating zegt helaas nog niet of de isolatiewaarde van het isolerend dubbelglas daadwerkelijk overeen komt met die van HR++ beglazing.

Wat zijn de kosten van isolatieglas?

Om te kunnen bezien of isolatieglas een goede investering is zullen de kostenbesparingen en te maken kosten overzichtelijk naast elkaar gelegd moeten worden. De kosten van isolerend glas zijn afhankelijk van de dikte van de glasplaten. Deze wordt bepaald op basis van de gewenste isolatie maar ook van de ruimte binnen het kozijn.

De prijzen van isolatieglas kunnen enorm verschillen. Het is dus zeker aan te bevelen meerdere offertes aan te vragen. In de prijzen is veelal de plaatsingskosten niet meegenomen.

Onderstaande prijzen zijn zeer indicatief (en zijn verschillende diktes) en alleen bestemd voor een globale indruk van de prijzen:

 • Enkel glas € 25 per m2 (U-waarde 5,8)
 • Dubbel glas € 65 per m2 (U-waarde 2,7)
 • HR-glas € 70 per m2 (U-waarde 1,7 – 2,0)
 • HR+-glas € 75 per m2 (U-waarde 1,3 – 1,6)
 • HR++-glas € 80 per m2 (U-waarde 1,2)
 • HR+++-glas € 120 per m2 (U-waarde 0,5 – 0,9)

Extra comfort in uw woning zal vanzelfsprekend zal het meest worden bereikt met het meest isolerende glas.

Valt er subsidie op isolatieglas te verkrijgen?

Op isolatieglas kan geen subsidie worden verkregen. Wel vallen de kosten voor het plaatsen van isolatieglas nog steeds onder het verlaagde 6% BTW-tarief (Verlaagd BTW-tarief). Mede door dit laatste zal isolatieglas sneller een goede investering kunnen worden.

Wanneer heb ik de kosten van een investering in isolatieglas eruit?

De jaarlijkse energiebesparing bij een woning met 18 m2 aan glas bedraagt ongeveer:

 • Dubbel glas € 140,–
 • HR-glas € 180,–
 • HR+-glas € 220,–
 • HR++-glas € 260,–
 • HR+++-glas € 280,–

Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de ontwikkeling van de gasprijs.

Teneinde goed in beeld te kunnen brengen of isolatieglas een goede investering is zal de totale glasoppervlakte moeten worden opgemeten en een aantal offertes moeten worden opgevraagd teneinde de plaatsingskosten (die flink kunnen verschillen) in beeld te brengen.

Wat is de levensduur van isolatieglas?

De technische levensduur van isolatieglas is meer dan 20 jaar. Tussen 20 en 30 jaar kunnen de ramen wazig worden door vocht dat zich in de spouw opdringt.

Ventilatie is heel belangrijk

Een extra hoofdstuk bij dit item is de ventilatie in een woning. Het is belangrijk om een goed geïsoleerde woning goed te ventileren, dit om vochtproblemen te voorkomen maar ook om een gezond leefklimaat in een woning te creëren. Bij gebruik van gas bij bereiding van de maaltijd of een verwarmingstoestel zonder directe aan- en afvoer naar buiten zullen verbrandingsgassen naar buiten moeten worden afgevoerd en zuurstof worden aangevoerd.

Ook kan het zijn dat bij genomen isolerende maatregelen vocht in huis neerslaat op “nieuwe” koude plekken. Zo’n “koude” plek heet een koudebrug. Het is daarom belangrijk om bestaande koudebruggen op te sporen en nieuwe te voorkomen. Controleer de ventilatievoorzieningen in de woning en verbeter deze zonodig. Bij de aanschaf van isolatieglas is het daarom goed om na te gaan of de woning wel voldoende geventileerd kan worden. Indien dit niet zo is, dan is het verstandig om de aanschaf van ventilatieroosters te overwegen. Deze ventilatieroosters worden op het isolatieglas gemonteerd. Extra comfort in je woning betekent dus niet alleen investeren in glas maar ook in ventilatie!

Naast een besparing van energiekosten levert isolatieglas ook een flinke bijdrage aan verbetering van het comfort in een woning. Een investering in HR++ glas levert bij een 25-jarig afschrijvingstermijn een rendement op van 7%. Toch lekker als je dan ook nog heerlijk comfortabel in de woonkamer zit….

Isolatieglas