Hoog rendement op spaargeld door duurzaam investeren

Met een investering in dakisolatie kan je een hoog rendement op je spaargeld behalen!

Met een relatief lage investering in dakisolatie kan je al snel een hoog rendement op je geïnvesteerde spaargeld bereiken. Met een indicatieve investeringsprijs ad € 31,– per m2 betekent dit bij een dak van 75m2 een investering van € 2.350,–. De besparing die door dakisolatie bereikt kan worden is 9 m3 per m2. Dat betekent bij eerdergenoemd dak € 675,– per jaar waardoor de investering snel terugverdiend kan worden. Bij een 25-jarig afschrijvingsmodel berekenen wij 25% rendement op je geld. Bij 10 jaar nog steeds 15%.

Een investering in dakisolatie is ook een investering in verbetering van het milieu!

De investering in dakisolatie levert naast een hoog rendement op je spaargeld ook een positieve invloed op het milieu op. Hoe zit dit?

Warmte stijgt op en als een dak niet goed geisoleerd is zal de warmte door het dak naar buiten verdwijnen. Een goede isolatie van een dak is dus van groot belang om warmte binnen te houden.

Nieuwere woningen zijn uitgerust met dakisolatie doch bij veel oudere woningen ontbreekt de isolatie. In deze laatste categorie valt de winst te behalen.

Voor de liefhebber zijn de milieueffecten te vinden op de website van de TU Delft (Milieueffecten)

Hoe werkt dakisolatie?

Het dak beslaat de gehele oppervlakte van de woning en aangezien warme lucht opstijgt verliest de woning daardoor buitensporig veel energie indien een dak niet luchtdicht en geïsoleerd is. Door het dichten van openingen alsmede het isoleren van de buitenkant of de binnenkant van het dak ontstaat er geen trek en wordt het warmteverlies enorm verminderd. Hierdoor zal de woning veel energiezuiniger worden en ook veel behaaglijker aan gaan voelen.

Op welke wijze vindt dakisolatie plaats?

Dakisolatie binnen

In geval van een hellend dak kan het isolatiemateriaal aan de buitenzijde en binnenzijde worden aangebracht. In geval van aan de buitenzijde zal dit invloed hebben op de gehele dakconstructie en valt het aan te bevelen dit door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen. Wij beperken ons tot isolatie aan de binnenzijde.

Met het aanbrengen van een rachelwerk kan isolatiemateriaal tegen het dak worden aangebracht.

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal voor het dak. Daarnaast moet rekening worden gehouden met of het dak hellend of plat is, de zolderruimte verwarmd is of niet en wat het beschikbare budget is.

De belangrijkste soort dakisolatiematerialen zijn:

  • Hardschuimplaten (o.a. “piepschuim”): brandvertragend, weinig of geen vochtopname, milieuvriendelijk en geschikt voor een plat als hellend dak. Ze zijn makkelijk in verwerking en kunnen eenvoudig op maat worden gesneden. Er zijn verschillende dikte’s en maten beschikbaar: EPS (piepschuim) 10 cm, XPS 7-9 cm, PUR 6-9 cm, PIR 5 cm.
  • Glaswol: Verkrijgbaar in de vorm van dekens of platen. Onbrandbaar, waterafstotend en geluidsisolerend. Aan één kant van de plaat of het deken zit aluminiumfolie die als dampremmende laag fungeert. Moeilijker te verwerken dan hardschuimplaten. Beschermende kleding en stofkap zijn nodig om irritatie te voorkomen. Dikte 10 cm.
  • Steenwol: Steenwol is gemaakt van vulkanisch gesteente en verder vergelijkbaar met glaswol. Dikte 10 cm.
  • Aluminium noppenfolie: Dampdichte folie die de warmte terugkaatst waardoor deze niet verloren gaat. Dikte 7 cm.

Glaswol wordt overigens als het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal gezien. Op de website van Bouwwereld wordt hier een uiteenzetting over gegeven

Glaswol meest milieuvriendelijke isolatie

Bij een plat dak kan het isolatiemateriaal beter aan de buitenzijde worden aangebracht. Dit is niet eenvoudig en zal waarschijnlijk door een gespecialiseerd bedrijf moeten gebeuren. Het risico van isolatie aan de binnenzijde is dat er vochtproblemen ontstaan aangezien er een dampwerende laag aan de buitenzijde is aangebracht en als je dit ook aan de binnenzijde aanbrengt blijft het vocht daartussen zitten.

Kan ik zelf dakisolatie aanleggen?

Het isoleren van een zolderdak en bij uitstek een klus die door een beetje handige “doe het zelver” geklaard kan worden. Bouwmarkten hebben klusbeschrijvingen hiervoor beschikbaar.

Op bijgaande instructievideo van “Vereniging Eigen Huis” wordt u helder uitgelegd hoe u de dakisolatie zelf kunt aanbrengen:

Wat zijn de kosten van dakisolatie?

De verschillen hierin zijn heel groot. Eerder is al een indicatietarief vermeldt maar dit kan van leverancier tot leverancier flink verschillen. Het valt dan ook aan te bevelen u vooraf goed te informeren. Ondanks dat de isolatie altijd een kostenbesparing oplevert is de winst natuurlijk groter bij een zolder die verwarmd wordt dan bij een onverwarmde zolder.

Daarnaast speelt mee of het een schuin of plat dak is. Als je de klus zelf klaart kan je de materialen bij de bouwmarkt kopen en de klus voor relatief weinig klaren. Dit betekent uiteindelijk een heel hoog rendement op je geld!

Valt er subsidie op dakisolatie te verkrijgen?

Helaas valt voor deze isolatie geen subsidie te verkrijgen

Wanneer heb ik de kosten van dakisolatie eruit?

Zoals uit het kostenoverzicht al blijkt kunnen de kosten bij zelfwerkzaamheid er binnen 1 ½ jaar worden terugverdiend en bij uitbesteding in ongeveer 3 tot 4 jaar.

Wat is de levensduur van een investering in dakisolatie?

Het te gebruiken materiaal is zeer duurzaam en kan vele tientallen jaren mee.

 

 

Dakisolatie is een zeer rendabele investering. Rendement op uw geld tussen 15% en 25% lijken om te dromen maar zijn haalbaar! Daarbij kunt u deze klus vaak ook nog zelf doen. Of heeft u liever 1% rente op de spaarrekening?

Dakisolatie buiten